Maitsete nädal “Metsast taldrikule” toob novembris Jõgevamaale metsikud toiduelamused

Esmakordselt toimuv Lõuna-Eesti maitsete nädal "Metsast taldrikule" ootab 5.-15. novembrini kuues Lõuna-Eesti maakonnas huvilisi maitseelamusi nautima.

Ligi 60 toidukohta on pannud kokku erimenüüd, milles kasutatakse vähemalt ühe komponendina eestimaist metsasaadust ning mis koosneb suuresti kohalikust toorainest. Jõgevamaal osaleb kolm toitlustuskohta, kelle menüüst leiab näiteks põdraliha, erinevaid seeni ja marju. Erimenüü hind on vahemikus 15 – 19 eurot.

Põmevaid maitseelamusi pakkuvad söögikohad ootavad külalisi veel Tartumaal, Põlvamaal, Viljandimaal, Võrumaal ja Valgamaal. Kõikide toitlustajate ning menüüdega saab tutvuda kodulehel www.visitsouthestonia.com/metsasttaldrikule .

„Maitsete nädalal osalemine on väljakutse", ütles Kohvik Ateljee perenaine Diana Lall, sest teemakohase tooraine hankimine ei olegi nii lihtne. Ka LAUT resto perenaine Katrin Olesk on seda meelt, et erimenüü koostamine on põnev ettevõtmine. Avinurme Puiduaida perenaine Eveli Tooming ootab nädalat aga elevusega, sest neil on plaanis pearooga päeviti vahetada.

"Metsast taldrikule" sündmuse eesmärgiks on suurendada toitlustusasutuste külastatavust, toetada piirkonna toidukultuuri ja toidu väiketootjaid ning tõsta esile kohalikku toorainet.

„Sadakond aastat tagasi söödi meie kandis küll erinevate metsloomade liha ja seeni, kuid marjadest peamiselt jõhvikaid ning neidki rohkem arstirohuks. Nõukogude ajal kujunes metsas käimisest aga peaaegu spordiala, sest marjade ja seente hoidistamine oli populaarne nii toidulaua mitmekesistamiseks kui uute maitsekoosluste katsetamiseks. Täna on võimalik metsasaadusi leida nii poest kui turult kas toorelt, külmutatult või hoidistena ning metsas käiakse rohkem jalutamise ja ajaveetmise eesmärgil. Sellegipoolest on omakorjatud mustikad või kuuseriisikad ikkagi maailma parimad, mis pannakse laual aukohale," rääkis Jõgevamaa Koostöökoja kohaliku toidu spetsialist ja ajaloolane Ülle Jukk. „Seetõttu võiks toidunädal pakkuda huvi uudishimutsejatele, kuidas erinevaid metsaande kaasaegselt serveerida ning pärast kodus kasvõi ise järele proovida. Ligi 60 kööki kutsuvad lisaks toidule ju ka sügisesest Lõuna-Eesti loodusest osa saama," lisas ta.

Lõuna-Eesti maitsete nädalat korraldavad: Tartu linn, Tartu Ärinõuandla, Lõuna-Eesti turismiklaster, SA Tartumaa Turism, Jõgevamaa Koostöökoda, Põlvamaa Arenduskeskus, SA Valgamaa Arenguagentuur, Võrumaa Arenduskeskus ja Lõuna-Eesti LEADER tegevusgrupid. Ideekontseptsiooni loomisele aitasid kaasa: Tartu Teaduspark, TÜ Taluturg, MTÜ Sibulatee ja MTÜ Mulgi Väiketootjate Liit.

Tutvu üritusega Facebookis: www.facebook.com/events/386318499034438   

Lisainfo Jõgevamaal:
Ülle Jukk
Kohaliku toidu spetsialist
Jõgevamaa Koostöökoda
ylle@jogevamaa.com
Tel +372 5305 6322

www.visitsouthestonia.com/metsasttaldrikule 

Maitsete nädalaga seotud kulud kaetakse osaliselt Euroopa Regionaalarengu Fondist prioriteetse suuna 5 „Väikese ja keskmise suurusega ettevõtete ja piirkondliku ettevõtluse arendamine" meetme „Piirkondade konkurentsivõime tugevdamine" tegevuse  5.4.2. „Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks" – raames.