Elektroonikajäätmete kogumisring

3. augustil toimub Mustvee vallas elektroonikajäätmete kogumisring, mille käigus viiakse kõigist kogumisringile registreerunud majapidamistest tasuta ära vanad elektri või patarei toitel töötanud seadmed:

  • suured kodumasinad (pesumasinad, pliidid, külmikud, kliimaseadmed, elektriradiaatorid jne);
  • väikesed kodumasinad (tolmuimejad, röstrid, kohvimasinad, triikrauad, kellad, hambaharjad, elektroonilised kaalud jne);
  • IT- ja telekommunikatsiooniseadmed (arvutid, printerid, koopiamasinad, faksid, modemid, telefonid, akulaadijad jne);
  • audio-video seadmed (televiisorid, kuvarid, kaamerad, raadiod, muusikariistad);
  • valgustusseadmed (valgustid, kompaktlambid jne);
  • tööriistad, välja arvatud tööstuslikud (aiatööriistad, puurid, elektriniidukid jne);
  • mänguasjad (elektrirongid, videomängud, elektrilised spordivahendid jne);
  • seire- ja valveseadmed (suitsuandurid, termostaadid jne).

Kõik seadmed peavad jäätmevedajale üleandmisel olema komplektsed ehk näiteks külmkapil ei tohi puududa mootor ja torustik või pesumasinal trummel. Mittekomplektseid seadmeid jäätmevedaja vastu ei võta. Kui kogumisringil osaleda soovijaid saab olema väga palju ja jäätmete maht on suur, siis jätkab vedaja jäätmete kogumist ka pühapäeval, 4. augustil.

Kogumisringi viib läbi AS Epler & Lorenz, kellel on elektri- ja elektroonikaseadmete käitlemiseks olemas keskkonnakompleksluba.

Elektroonikajäätmete kogumisringile saab end registreerida siin.

Registreerumine lõpeb 7 päeva enne kogumisringi toimumist või jäätmete kavandatud mahu täitumisel.

Miks on oluline anda elektroonika üle just vastavat keskkonnaluba omavale ettevõttele?

Aeg-ajalt on sotsiaalmeedias näha postitusi, kus keegi on nõus vanad elektri- ja elektroonikaseadmed kodudest tasuta ära viima. Selliste pakkumiste osas tasub olla väga skeptiline, kui pole täpselt teada, mis neist seadmetest edasi saab. Võimalik, et need seadmed tehaksegi korda ja jagatakse näiteks abivajajatele, kuid suurema tõenäosusega võetakse neist välja hinnalisemad materjalid ja kogu ülejäänud kraam visatakse metsa alla või lõkkesse.

Mis iganes liiki jäätmeid meil majapidamises tekib, on meil kõigil kohustus veenduda, et need saaksid üle antud isikule, kellel on õigus neid jäätmeid vastu võtta. Jäätmete vastuvõtmise õiguse annab Keskkonnaameti poolt väljastatav keskkonnaluba. Andes oma jäätmed üle isikule, kellel nõutavat keskkonnaluba ei ole, oled koos jäätmete vastuvõtjaga vastutav jäätmete ebaseadusliku käitlemise eest ‒ seega trahvida võidakse mõlemat.

Keskkonnaloa olemasolu saab kontrollida Keskkonnaameti keskkonnalubade infosüsteemi KOTKAS kaudu, kuid kõige lihtsam viis jäätmeid nõuetekohaselt käidelda on anda need jäätmevedajale või -käitlejale üle kohaliku omavalitsuse poolt korraldatud viisil:

1) olles liitunud oma vallas korraldatud jäätmeveoga;

2) osaledes vallavalitsuse poolt korraldatud jäätmekogumisringidel;

3) viies oma jäätmed Torma prügilasse, mille haldajaga on Mustvee Vallavalitsusel sõlmitud koostööleping.